Infant Mental Health (IMH)

Infant Mental Health (IMH) draait om de basis voor een gezonde en veilige ontwikkeling: een goede band tussen de ouders en het nog ongeboren of het zeer jonge kind (-9 maanden tot 6 jaar).


Zwangerschap

Soms gaat het anders dan verwacht. 

Zwanger worden of zwanger zijn is niet altijd  een fijne of mooie periode. Er kan veel op je af komen en gevoelens kunnen alle kanten opgaan. Er kan ook sprake zijn van het meemaken of meegemaakt hebben van traumatische- en/of verlieservaringen bij het zwanger zijn. 

Binnen Psychotherapiepraktijk de Vlinder kan ondersteuning worden geboden bij psychische klachten gedurende of rondom de zwangerschap. 


Ouder en baby

Een baby krijgen is niet altijd een roze wolk. Tegenstrijdige gevoelens tijdens de zwangerschap en na de bevalling komen vaak voor. Dit kan een negatieve invloed hebben op de interactie tussen ouder en kind en vergroot het risico op sociaal-emotionele- en gedragsproblemen bij het kind. 

Tijdens de bevalling of in de kwetsbare fase na de geboorte kunt u traumatische- en/of verlieservaringen hebben meegemaakt. 

Binnen Psychotherapiepraktijk de Vlinder kan ondersteuning worden geboden bij het verstevigen van de band tussen ouder en kind. 


Wanneer kan er hulp geboden worden?

  • Bij angst, somberheid of stress rondom de zwangerschap.• Als u problemen in de relatie tussen u en uw kind ervaart.
  • Als niet kan worden genoten van het ouderschap door angst of (post-natale) depressie.
  • Indien er sprake is van traumatisch verlies (miskraam, overlijden).
  • Bij problemen die door eerdere opvoedingsondersteuning niet weg zijn gegaan.
  • Wanneer eigen psychische problemen van invloed zijn op opvoeden.
  • Als er sprake is van ontwikkelingsproblemen of onverklaarbaar gedrag zoals hardnekkige slaap- of eetproblemen, angstig of driftig gedrag, veel huilen, snel overstuur zijn of problemen met contact krijgen. past u aan door erop te klikken.