Wie ben ik
Praktijkhouder
Mijn naam is Veronique Erkens-Waucomont, getrouwd en moeder van twee kinderen. Na mijn opleiding Gezondheidswetenschappen en Psychologie ben ik op diverse plekken werkzaam geweest. Daarbij heb ik zowel binnen de volwassen GGZ als de GGZ voor kinderen en jongeren gewerkt, binnen grote GGZ instellingen en binnen de afdeling Medische psychologie in het ziekenhuis. In de loop der jaren heb ik diverse (post)doctorale opleidingen en scholingen gevolgd. Inmiddels ben ik BIG geregistreerd Klinisch psycholoog en psychotherapeut, beiden gespecialiseerd in Kind & Jeugd en EMDR Europe practioner.
Jaarlijks blijf ik mijn kennis op peil houden door het bezoeken van congressen, symposia en het volgen van cursussen. Tevens ben ik lid van enkele intervisiegroepen in de regio.
De praktijk
De praktijk richt zich specifiek op hechting gerelateerde en (perinataal) trauma gerelateerde problematiek bij kinderen en jeugdigen van 0 tot 18 jaar. Hiervoor wordt een hechtingsbevorderende interventie ingezet, waarin ouders of verzorgers sensitief worden gemaakt op hechtingssignalen bij het kind. Ze leren hoe ze hierop kunnen reageren zodat hun kind kan groeien in zijn of haar basisvertrouwen. Vervolgens heeft een vergroting van het zelfvertrouwen een positieve invloed op de sociaal-emotionele en/of gedragsproblemen. Niet alleen bij biologisch eigen kinderen, maar ook voor pleeg- en geadopteerde kinderen is deze methodiek zeer effectief. De Basic Trust Methode is erkend door het NJI. Kinderen en jongeren met verminderd basisvertrouwen oftewel problemen met de hechting hebben dikwijls in hun vroege jeugd traumatische ervaringen beleefd. Naast de inzet zet van de hechtingsbevorderende interventie wordt voornamelijk integratief gewerkt en wordt gebruik gemaakt van o.a. Nurture & Play, EMDR, Write junior (een vorm van schrijftherapie), elementen van de Theraplay, elementen vanuit Een taal erbij, schematherapie en cognitieve gedragstherapie.
Voor meer informatie over de verschillende methodieken zie het tabblad Aanbod.
De praktijk is in april 2019 gevisiteerd door het NIP en voldoet daarmee aan de professionele standaard. Eveneens beschikt de praktijk over een goedgekeurd kwaliteitsstatuut GGZ en een privacy policy, hetgeen op verzoek is in te zien.
Toegang
Vanaf 2015 is er veel veranderd in de jeugdzorg en valt deze zorg onder de gemeenten. De praktijk heeft enkel contracten met de gemeenten uit Midden-Limburg. Met een verwijzing via de huisarts of het CJG is er recht op zorg. Het is eveneens mogelijk om de kosten zelf te betalen. De praktijk heeft geen contracten met zorgverzekeraars. Indien je als 18+ gebruik wilt maken van de diensten dan zijn de kosten hiervan voor eigen rekening. Hierbij worden de door de NZa vastgestelde tarieven gehanteerd.